Monday, December 20, 2010

creampuff


BAHAN-BAHAN

130 gm Tepung Serbaguna
1/2 sudu teh Garam
100 gm Butter
2 biji Telur (Gred A)
250 ml Air

CARA
1. Mentega, Garam, Air disatukan dalam periuk dan dimasak hingga mendidih.
2. Kemudian, masukkan tepung sedikit demi sedikit dan gaulkan hingga menjadi doh. Kacau cepat2.
3. Kemudian, masukkan adunan tadi ke dalam mixer dan putar hingga sejuk.
4. Masukkan telur satu persatu, teruskan kacau.
5. Adunan tadi diisi ke dalam piping bag dan dipaip menggunakan nozzle star.
6. Bakar selama 30-40 minit pada suhu 170'C sehingga masak (atau sehingga kilat2 pada permukaan puff tadi hilang)

KASTARD

500 ml susu segar
25 gm Tepung Jagung
25 gm tepung kastard
100 gm Gula Castor
2 bji Kuning Telur
1 sudu teh Esen Vanila


CARA
Semua bahan tadi dicampur bersama , tapis . Didihkan sambil dikacau dengan cepat sehingga likat. Angkat dan sejukkan.

No comments:

Post a Comment